İCRACI SANATÇILAR VE MÜZİSYENLER MESLEK BİRLİĞİ (TSMB) TÜZÜĞÜ
BİRİNCİ BÖLÜM
BİRLİĞİN ADI, MERKEZİ VE FAALİYET ALANI

Madde:1
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 4630 sayılı Kanunla değişik 42’nci maddesi ve 07/04/2022 tarihli ve 31802 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5403 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe giren “Telif Hakları Alanında Meslek Birlikleri Yönetmeliği” hükümlerine göre merkezi Ankara’da olmak üzere İcracı Sanatçılar ve Müzisyenler Meslek Birliği Kısa Adı TSMB adı altında bir meslek birliği kurulmuştur. Bu meslek birliği, Telif Hakları alanında Meslek Birlikleri Yönetmeliği’nin 4’üncü maddesi uyarınca bağlantılı hak sahiplerinden müzik eseri icracısı (İcracı Sanatçılar) sanatçıların hakları alanında faaliyet gösterir. Bu maddeden itibaren işbu Meslek Birliği Tüzüğü’nün ilerleyen kısmında “Telif Hakları Alanında Meslek Birlikleri Yönetmeliği”nden kısaca “Yönetmelik” olarak bahsedilecektir.

TÜZEL KİŞİLİK
Madde:2
Bu Birlik 5846 Sayılı Kanunun 42 inci maddesi uyarınca Bakanlıkça hazırlanan ve Bakanlar Kurulunca onaylanan Tip Statüye uygun biçimde düzenlenmiş Tüzüğünün eklendiği kuruluş bildirisinin Bakanlığa verilmesiyle tüzel kişilik kazanmıştır.

BİRLİĞİN AMACI
Madde:3
İcracı Sanatçılar ve Müzisyenler Meslek Birliği’nin amacı: a- Müzik eseri icra eden icracı Sanatçıların Hak Sahiplerinin kanun ve tüzük amacı çerçevesinde bir araya gelmesini ve dayanışmayı sağlamak, b- Bağlantılı hak sahiplerinden icracı sanatçıların ortak çıkarlarını korumak,5846 sayılı kanun ile tanınmış hakların idaresini ve takibini, alınacak ücretlerin tahsilini ve hak sahiplerine dağıtımını sağlamak, c- Birliğe üye Hak Sahiplerinin haklarının takibi bakımından Kamu, Meslek Birlikleri, özel tüzel kişiler ve gerçek kişilerle işbirliği yapmak, telif ve Meslek hakları hukukunun gelişmesi için çalışmak. d- Birliğe üye İcracı Sanatçıların veya birliğin haklarının en geniş anlamda korunması ve takibi bakımından gerektiğinde yasama, yürütme, yargı organlarına müracaat etmektir. e- Güvence Altına Alınan Eserleri Koruyan Diğer Meslek Birlikleri İle Ortak Projeler ve protokoller yapmak.

ÜYELERİN TEMSİLİ VE HAKLARININ TAKİBİ
Madde:4
Birlik; kamu kurum ve kuruluşları, gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişileriyle ilişkilerinde, Birliğe kayıtlı üyelerinin haklarının takibinde yetkilidir. Birlik üyelerinin haklarını dijital platformlar, radyo, televizyon (uydu, kablolu veya kablosuz yayınlar) internet, kablolu-kablosuz yayın yapan tüm teknik araçlar, otel, kafe, restoran, mağaza, konser, düğün salonları açık hava tüm eğlenceler ve gösteri alanı başta olmak üzere üyeleri tarafından birliğe devredilen haklarını tüm ticari mecraları içine alacak şekilde takip eder. Üyeler, birliğe devretmedikleri haklarını bireysel olarak da takip edebilirler. Birlik üyelerinin kanunla tanınmış hakları ülke içinde birlik dışında başka birlik, dernek ve benzeri kuruluşlar tarafından takip edilemez.

Temsilcilik ve sözleşmeleri
Madde:5
1) Birlik; hakların yönetimi, tarifeler, dağıtımlar ve birlik payı gibi konularda akdettiği temsilcilik sözleşmesi kapsamında temsil edilen hak sahipleri ile birlik üyeleri arasında ayrım yapamaz. 2) Birlik, temsilcilik sözleşmesi kapsamında yönettiği haklardan dolayı elde ettiği gelirden, birlik payı hariç olmak üzere, Yönetmelik gereği temsil edilen meslek birliğinin açık rızası olmadıkça kesinti yapamaz. 3) Birlik tarafından temsilcilik sözleşmesi yapılan kuruluşlara yılda en az bir kez aşağıdaki konularda bilgilendirme yapılır: a) Birlik tarafından bir temsilcilik sözleşmesi çerçevesinde yönettikleri haklara ilişkin, her bir hak kategorisi ve kullanım türü için tahakkuk eden gelir ve ödenen tutar ile tahakkuk eden ancak ödenmeyen gelirler. b) Kesilen birlik payı. c) Birlik payı dışında yapılan kesintiler. d) Temsilcilik sözleşmesi kapsamında yapılan ya da reddedilen sözleşmeler hakkında bilgiler. e) Genel kurul tarafından alınan hakların yönetimi ile ilgili olan kararlar.

BİRLİĞİN FAALİYETLERİ
Madde:6
Birlik amacına ulaşmak için, mevzuatın verdiği imkanlar içinde aşağıdaki faaliyetlerde bulunur: a- Üyelerin her türlü kurum ve kuruluşlarda haklarını idare etmek, izlemek, korumak, idari ve yargı yollarına başvurmak, b- Üyelerinin icralarının kullanımından kaynaklanan ücretlerinin ve tazminatlarının tahsilini sağlamak, Üyelerin İcralarındaki Faaliyet Performanslarına göre ilişkin tarife hazırlamak, c- Yurt içinde ve yurt dışında kamu kurum ve kuruluşları, gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri ile idari ve mesleki ilişkiler kurmak, d- Mesleki yayınlar yapmak, üyelerine ve üyeleri dışındaki kişilere faaliyet alanına ilişkin kurslar açmak, e- Üyelerine sosyal tesisler kurmak, lokal açmak, İktisadi ve Ticari İşletmeler Kurmak bunları işletmek veya İşletilmesini Sağlamak f- Üyeleri için yardım sandığı kurmak ve diğer sosyal hizmetleri gerçekleştirmek, Sağlık ve Salgın Gibi Devlet Tarafından İlan edilen Mücbir sebeplerde Üyelerine Maddi Yardım Yapmak. g- Üyelerin Gerek Dijital gerek Canlı Performans icralarının, ticari amaçla kullanılmasını kontrol ve takip etmek, izinsiz kullanımları önlemek için gerekli tedbirleri almak, Üyelerinin uzlaşmasını Sağlamak h- Üyelerinin Gerek Dijital gerek Canlı Performans icralarının kullanımlarına ilişkin sözleşmelerin yapılmasına, uygulanmasına ve anlaşmazlıkların giderilmesine yönelik çalışmalarda bulunmak ve diğer ilgili alanda meslek birlikleri ile işbirliği yapmak I- Fikir ve Sanat Eserleri Sahipleri olarak Tüzük’ ün 7/1 maddesinde alanları tasnif edilen fikir ve sanat eserleri sahipleri meslek birlikleri ile 7/2 maddesinin b ve c maddesinde yer alan bağlantılı hak sahipleri meslek birlikleriyle işbirliği yapmak, gerektiğinde hak izleme amacıyla ortak birimler oluşturmak. i- Kamu yada Özel eğitim Öğretim Yerlerinde Enstrüman veya ses İcracısı Öğrencilerin Eğitimlerine Katkıda Bulunmak Tecrübe Kazanmaları İçin Kamu Kurum ve Kuruluşları İle Projeler Hazırlamak. j- Kamu yada Özel eğitim Öğretim Yerlerinde Enstrüman veya ses İcracısı Öğrencilere Burslar vermek

İKİNCİ BÖLÜM
BİRLİK ÜYELİĞİ
ÜYE OLMA HAKKI VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Madde:7
Yönetmelik’te öngörülen nitelikleri taşıyan herkes birliğe üye olabilir. Üyeler Yönetmeliğin 11’inci maddesinde öngörülen kısıtlamalar dışında eşit haklara sahiptirler. Hiç kimse birliğe üye olmaya veya birlikte üye kalmaya zorlanamaz. Bu birliğe üye olanlar, Üyeler, genel kurulca belirlenmiş olan giriş ödentisini ve yıllık ödentiyi ödemekle yükümlüdürler.

ÜYELİK TÜRLERİ
Madde:8
Birlik’te profesyonel ve kısmi olmak üzere iki üyelik türü vardır. Üyelik başvurusunda bulunanlar şartları taşımaları halinde öncelikle kısmi üye olarak kabul edilir.

KISMİ ÜYELİK
Madde:9
Birliğe kısmi üye olabilmek için aşağıdaki nitelikleri taşımak gerekir: a- Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak, b- Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda öngörülen anlamda bağlantılı hak sahiplerinden icracı sanatçı sayılmak ya da icracı sanatçının mali haklarını kullanma yetkisine miras ya da devren iktisap yoluyla veya doğrudan sahip olmak, c- En az 1 adet icraya sahip olmak veya Kültür ve Turizm Bakanlığından bandrol alınmış albüm kartonetinde isminin bulunması Kısmi üyeler Birlik organlarında görev alamazlar, oy kullanmamak koşuluyla genel kurula katılabilirler.

PROFESYONEL ÜYELİK
Madde:10
Kısmi üyeler, kısmi üye olarak geçirilen 2 yılı takip eden senenin ilk günü ve en az 10 icrası bulunması durumunda profesyonel üyeliğe geçebilir. Kısmi üyelikten profesyonel üyeliğe geçiş için kısmi üyenin yönetim kuruluna yazılı olarak veya MEBSİS üzerinden başvurması gerekmektedir. Yönetim kurulu başvuruyu ilk toplantıda karara bağlar ve üyeye bildirir. Profesyonel üyeler Birlik organlarında görev alabilir, her profesyonel üyenin genel kurulda bir oy hakkı vardır.

ÜYELİK BAŞVURUSU VE KABUL
Madde:11
Üye olmak isteyen hak sahipleri Meslek Birliği’ne yazılı olarak başvururlar. 5846 sayılı Kanunda, Yönetmelik’te ve Meslek Birliği’nin tüzüğünde öngörülen nitelik ve ölçütleri taşıyanlar üyeliğe kabul edilirler. Başvurular yönetim kurulunca karara bağlanır ve başvuru tarihinden itibaren 60 gün içinde ilgiliye yazı ile bildirilir. Red kararlarında gerekçe belirtilir. Yönetim Kurulu’nun üyeliğe kabul ve üyelik türüne ilişkin kararlarına karşı yargı yoluna başvurulabilir ya da yeniden değerlendirilmesi için Yönetim Kurulu’na itiraz edilebilir. Yönetim Kurulu, itirazı Teknik-Bilim Kurulunun konuya ilişkin görüş ve önerisini almak suretiyle, değerlendirerek karar verir. Üyeliğe kabul edilen profesyonel ve kısmi üyeler için ayrı ayrı defterlere sıra numarası ile yazılır.

ÜYELİĞİN SONA ERMESİ VE İLİŞKİLERİN TASFİYESİ
Madde:12
Üyelik, ölüm, tüzel kişiliğin sona ermesi, üyelik için aranılan niteliklerin sonradan kaybedilmesi, yetki belgesinin konusuz kalması, üyelikten çekilme veya üyelikten çıkarılma ile sona erer. Bu durumda, üyelik kaydı yönetim kurulu kararıyla açıklaması da yapılarak defterden silinir. Üyeliği sona erenler ile Birliğin karşılıklı yükümlülükleri, yetki belgesinin geçerliliği kapsamında belirlenir.

ÜYELİKTEN ÇEKİLME
Madde:13
Üyeler, yazılı başvuru ile gerekçe göstermeden Birlik üyeliğinden ayrılma isteğinde bulunabilirler. Üyelik bu başvuruyla sona erer. Yetki belgesinin geçerliliğine ilişkin hükümler saklıdır.

ÜYELİKTEN ÇIKARMA VE İTİRAZ
Madde:14
Üyeler aşağıdaki hallerde Haysiyet Kurulu kararıyla üyelikten çıkarılırlar. a) Kasıtlı eylem ve davranışlarıyla birliğin çalışmasına, amaçlarını gerçekleştirmesine engel olmak, b) Yazılı uyarıya rağmen bir yıl süresince üyelik ödentisini vermemek, c) Yetki belgesine aykırı davranışlarını, yazılı uyarıya rağmen sürdürmek. d) Profesyonel Üyeler yönünden, özür bildirmeksizin arka arkaya üç genel kurul toplantısına katılmamak. Çıkarılma kararı iadeli taahhütlü posta aracılığıyla yedi gün içinde ilgiliye bildirilir. Üyelikten çıkarılma kararlarına karşı bir ay içerisinde haysiyet kuruluna itiraz edilebilir veya yargı yoluna başvurulabilir. Genel kurul toplantısından önceki 45 gün içerisinde verilen üyelikten çıkarma kararları genel kurul toplantısını takip eden ilk iş gününden itibaren sonuç doğurur.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
BİRLİK ORGANLARI
Madde:15
Meslek Birliği’nin zorunlu organları aşağıdadır: a- Genel Kurul b- Yönetim Kurulu c- Denetleme Kurulu d- Teknik-Bilim Kurulu e- Haysiyet Kurulu

GENEL KURUL
Madde:16
Genel Kurul, Meslek Birliği’nin profesyonel üyelerinden oluşur. Genel Kurul 2 yılda bir en geç ağustos ayında toplanır. Toplantının günü, saati, yeri, gündemi ve toplantıya katılma hakkı bulunan üyeleri içeren bir liste ile en az 15 gün önceden yazılı olarak veya elektronik posta adresine veya iletişim numarasına SMS gönderilmek sureti ile toplantı günü ve saati bildirilir.

GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ
Madde:17
Genel kurulun görev ve yetkileri aşağıda gösterilmiştir. a) Bir sonraki olağan genel kurula kadar görev yapmak üzere Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu, Teknik - Bilim Kurulu ve Haysiyet Kurulu’nun asıl ve yedek üyelerini genel kurul tarafından belirlenecek usulle seçmek. b) Federasyon kurmak, federasyona katılma kararı almak ve federasyon genel kuruluna katılacak temsilcileri seçmek. c) Bütçe tasarısını görüşmek ve karara bağlamak. d) Kurullarca öngörülen raporları incelemek ve karara bağlamak. e) Yönetim Kurulu’nun hesaplarını incelemek ve ibra etmek. f) Birlik tüzüğündeki değişiklik önerilerini karara bağlamak. g) Telif gelirleri ve tazminatlar ile bu gelirler ile yapılan yatırımlardan elde edilen gelire ilişkin yatırım politikasına karar vermek. h) Telif gelirleri ve tazminatlar ile bu gelirlerle yapılan yatırımlardan elde edilen gelirden kesilecek birlik payı ile kültürel ve sosyal amaçlarla yapılacak kesintileri makul bir oranda belirlemek. i) Dağıtım yönergesi ve diğer yönerge önerilerini karara bağlamak. j) Giriş aidatı ve üyelik aidatı tutarlarını belirlemek. k) Birlik zorunlu organlarının başkan ve üyelerine verilecek ücretleri belirlemek. l) Yönetim Kurulu’nun Genel Kurulda incelenmesini önerdiği hususları görüşmek ve karara bağlamak. m) Şube açılmasına karar vermek. n) Birliğin amacına ve faaliyet alanına ilişkin şirket kurmasına ve kurulmuş olan şirketlere ortak olmasına dair kararı onaylamak. o) Taşınmaz mal alınması ve satılması ile bunlar üzerinde ayni haklar tesis edilmesini onaylamak. p) Risk yönetim politikasına karar vermek. r) Birliğin borç almasını, borç vermesini ya da alınan borçlar için teminat vermesini onaylamak. s) Mevzuat ve birlik tüzüğü ile verilmiş olan diğer görevleri yapmak. Birinci fıkranın (n), (o), (p) ve (r) bentlerinde sayılan hususlarda Genel Kurul tarafından Denetleme Kurulu’na yetki verilebilir.

GENEL KURULA UYGULANACAK HÜKÜMLER
Madde:18
Yönetmeliğin ‘Genel kurulun toplanması’ başlıklı 22 nci, ‘Genel Kurulun Toplantıya Çağrı Usulü’ başlıklı 23 üncü, ‘Genel Kurul toplanma ve karar yeter sayısı’ başlıklı 24 üncü ve ‘Genel kurul toplantısı usulü’ başlıklı 25 inci maddeleri hükümleri birlik hakkında uygulanır.

YÖNETİM KURULU
Madde:19
Yönetim Kurulu, genel kurulca seçilen yedi üyeden oluşur. Birlik Üye Sayısı 3000 ile 10.000 arası ise 9, 10.000 ile 20.000 arası ise 11, 20.000 den fazla İse 13 üyeden oluşur. Ayrıca üye sayısınca yedek üye seçilir. Yönetim Kurulu, seçimi izleyen yedi gün içinde asıl üyeler arasından bir başkan, en az bir başkan yardımcısı ve sayman üye seçer. Kurul, başkanın, yokluğunda Başkan Yardımcısının çağrısıyla ayda en az bir kez, en çok dört kez toplanır.

YÖNETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ
Madde:20
Yönetim Kurulu’nun görev ve yetkileri aşağıda gösterilmiştir: a- Birlik üyelerinin ortak çıkarlarını korumak, haklarının takibi için gerekli çalışmaları yapmak ve üyelerin haklarına tecavüz durumunda ilgili mercilere başvuruda bulunmak birlik kaynaklarını etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde elde edilmesini ve kullanılmasını sağlamak b- Genel Sekreter ile merkez ve şubelerde çalışacak personeli görevlendirmek, görevlerine son vermek, bunların özlük, ücret sosyal hakları ve çalışma vb. hususlarına ilişkin usul ve esasları belirlemek, hakların takibi, tahsili, bu haklarla ilgili ihtilafların halli, sözleşmelerin hazırlanması, davaların açılması, şikayetlerin yapılması, kararların icrası, sahte, taklit ürünlerle mücadele konusunda yeteri kadar telif hukukundan anlayan hukukçu veya avukat istihdam etmek veya sözleşmeli olarak çalıştırmak. c- Bütçeyi hazırlamak ve Genel Kurula sunmak, d- Birlik tüzüğünde yapılacak değişiklik önerilerini hazırlamak ve Genel Kurul’a sunmak, e- Birlikçe tahsil olunacak tazminat ve telif ücretlerinden kesilecek birlik payını genel kurula sunmak, f- Tarifeleri hazırlamak, g) Üyelik başvurularını karara bağlamak. h) Birlik tüzüğü ile öngörülen kriterler doğrultusunda üyeliğe ilişkin işlemleri gerçekleştirmek, i) Birliğin çalışma ve işleyişine ilişkin yönergeleri hazırlamak ve genel kurula sunmak, j) Birliğin takip edeceği haklar için gerekli olan sözleşme tiplerini ve hak sahiplerine yardımcı olmak üzere onların ilgililerle yapacakları sözleşme tiplerini hazırlamak, k) Denetleme Kurulu raporlarının tesliminden itibaren birer örneğini on beş gün içinde Bakanlığa göndermek, l) Yıllık şeffaflık raporunda yer alan mali bilgiler ile birliğin hesaplarını yeminli mali müşavire onaylatmak. m) Genel kurul gündemini belirlemek ve gündeme konu bilgi ve belgeleri genel kurul toplantısından en az on beş gün önce üyelerin bilgisine sunmak, n) Temsilcilik açılmasına karar vermek, o) Birliğin aynı amaçlı uluslararası kuruluşlara katılmaları veya bunlarla iş birliği yapmaları konularında karar vermek, p) Kuruluş amaçlarıyla ilgili konularda Bakanlıkla iş birliği ve iletişim sürecini yürütmek, r) Birliğin amacına ve faaliyet alanına ilişkin şirket kurmasına ve kurulmuş olan şirketlere ortak olmasına dair karar almak ve onaya sunmak, s) Taşınmaz mal alınması ve satılması, bunlar üzerinde ayni haklar tesis edilmesi kararı almak ve onaya sunmak, t) Birliğin borç almasına, borç vermesine ya da alınan borçlar için teminat vermesine karar vermek ve onaya sunmak u) Kanunun 81 inci maddesi gereğince kurulacak komisyonda görev alacak birlik temsilcilerini tespit etmek, y) Mevzuat ve birlik tüzüğüyle verilen diğer işleri yapmak.

BİRLİĞİN TEMSİLİ
Madde:21
Birlik yönetim kurulu başkanı tarafından temsil edilir. Temsil yetkisi, gerektiğinde yönetim kurulu kararıyla üyelerden bir veya birkaçına devredebilir. Hakların izlenmesinde, birliğin kamu kurum ve kuruluşlarıyla ve üçüncü kişilerle ilişkilerinde genel sekretere ve şubelerin en yüksek görevlisine, yönetim kurulu kararıyla imza yetkisi verilebilir.

DENETLEME KURULU
Madde:22
Denetleme Kurulu, genel kurulca seçilen beş üyeden oluşur. Ayrıca asıl üye sayısınca yedek üye seçilir. Denetleme Kurulu, seçimi izleyen yedi gün içinde asıl üyeler içinden bir başkan seçer.

DENETLEME KURULUNUN GÖREVLERİ
Madde:23
Birlikte iç denetim esastır. Genel kurul, Yönetim Kurulu veya Denetleme Kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel kurul, Yönetim Kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, Denetleme Kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Denetleme Kurulu; a) Yönetim Kurulunun işlemlerinin mevzuata ve birlik tüzüğüne uygun olup olmadığını, b) Birliğin defter, hesap ve kayıtlarının mevzuata ve birlik tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, c) Telif gelirlerinin arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılıp yapılmadığını, d) Birlik harcamalarının mevzuata ve birlik amacına uygun olup olmadığını, bir yılı geçmeyen aralıklarla ve birlik tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre denetler. Bu hususlara ilişkin bilgi, belge ve değerlendirmelerin yer aldığı denetim sonuçlarını bir rapor halinde Yönetim Kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar. Denetleme Kurulu üyelerinin istemi üzerine, her türlü bilgi, belge ve kayıtların, birlik yetkilileri tarafından gösterilmesi veya verilmesi, yönetim yerleri, müesseseler ve eklentilerine girme isteğinin yerine getirilmesi zorunludur.

TEKNİK BİLİM KURULU
Madde:24
Teknik-Bilim Kurulu, genel kurulca seçilen üç üyeden oluşur. Ayrıca asıl üye sayısınca yedek üye seçilir. Teknik-Bilim Kurulu, seçimi izleyen üç gün içinde asıl üyeleri arasından bir başkan seçer.

TEKNİK BİLİM KURULUNUN GÖREVLERİ
Madde:25
Teknik-Bilim Kurulu, Meslek Birliği’nin uzmanlık alanına giren konularda inceleme ve araştırmalar yapmak, ilgili kurullara önerilerde bulunmak, Yönetim Kurulu’nca incelenmesi istenen konularda rapor düzenlemek, bunların bir örneğini Yönetim Kurulu’na bir örneğini de Denetleme Kurulu’na vermek ve birlik tüzüğünde belirtilen diğer işleri yapmakla görevlidir. Teknik-Bilim Kurulu her üç ayda bir toplanır. Kurul başkanınca veya kurulca gerekli görülürse konuyla ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri veya kişiler bilgi ve görüşleri alınmak üzere kurul toplantılarına çağrılabilirler.

HAYSİYET KURULU
Madde:26
Haysiyet Kurulu genel kurulca seçilen üç üyeden oluşur. Ayrıca asıl üye sayısınca yedek üye seçilir. Kurul seçimi izleyen üç gün içinde asıl üyeler arasından bir başkan seçer.

HAYSİYET KURULUNUN GÖREVLERİ
Madde:27
Haysiyet Kurulu disiplin yönergesini uygulamakla görevlidir. Disiplin yönergesi Haysiyet Kurulu’nca hazırlanır, Yönetim Kurulu’nca incelenir ve Genel Kurul’ca kabul edilir. Bu Tüzük’te öngörülen hallerde üyelikten çıkarma cezası ile disiplin yönergesinde öngörülen cezalar Haysiyet Kurulu’nca verilir. Disiplin yönergesinde; a. aynı fiil için 1 den fazla disiplin cezası verilemez. b. İncelenen konuya ilişkin lehe ve aleyhe bilgi ve belgeler toplanmadan üye hakkında karar alınamaz. c. savunma alınmadan ceza tayin edilemez. Haysiyet kurulunca resen ya da yönetim kurulu talebi üzerine disiplin incelemesi yapılır ve disiplin yönergesinde öngörülen disiplin cezaları ile üyelikten çıkarmaya ilişkin kararlar verilir. Haysiyet kurulu kararlarına karşı yargı yolu açıktır.

ZORUNLU ORGANLARIN TOPLANTI VE KARAR YETER SAYISI
Madde:28
Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu, Haysiyet Kurulu ve Teknik-Bilim Kurulları en az üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla karar alır. Mazeretsiz olarak üst üste üç toplantıya katılmayan üyelerin ilgili kurul üyeliği düşer.

BİRLİĞE ÜYE OLMAYAN KİŞİLER
Madde:29
Birliğe üye olmayan kişiler genel kurulda hazır bulunan oyların onda birinin teklifi ile genel kurul kararı ile zorunlu organlara seçilebilirler. Bu kişilerin sayısı kurul üye tam sayısının salt çoğunluğunu geçemez.

İHTİYARİ ORGANLAR
Madde:30
Birliğin ihtiyaç duyduğu durumlarda ihtiyari organlar kurabilir. Organların Kurul üyeliği için Birlik üyeliği şart değildir. İhtiyari organlar ve kurulları üyeleri yönetim kurulu tarafından seçilir. Kurulların çalışma usulüne dair tüzük ve yönetmelik usulleri kapsamında Yönetim Kurulu bir yönerge hazırlar.

ŞUBELER
Madde:31
Birlik ihtiyaç doğrultusunda Genel Kurul kararıyla faaliyetlerini yürütmek için gerekli gördükleri yerlerde birliğe bağlı olarak tüzel kişiliği ve bünyesinde organları bulunmayan şube açabilir. Şubeler, birlik genel kurullarında temsil edilmezler. Şubenin adresi, Yönetim Kurulu kararıyla şube yetkilisi olarak görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından Bakanlığa yazılı olarak bildirilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
MALİ HÜKÜMLER
HESAP DÖNEMİ
Madde:32
Birliğin ilk hesap günü, bu birliğin kurulduğu günden başlar, genel kurulca bütçesinin kabulüyle sona erer. Meslek Birliği’nin hesap dönemi, ocak ayının birinci gününden başlamak üzere bir takvim yılıdır.

BİRLİĞİN GELİRLERİ
Madde:33
Birlik gelirleri şunlardır: a) Telif gelirlerinin ve tazminatların tahsilinden elde edilen gelirler ile bu gelirlerin yatırımından doğan gelirler, b) Giriş aidatı ve üyelik aidatı gelirleri ile telif gelirlerinin ve tazminatların tahsilinden elde edilen gelirlerden kesilecek birlik payları, c) Bağışlardan ve ölüme bağlı tasarruflardan elde edilen gelirler, d) Sahip olduğu herhangi bir malvarlığı ile bu varlıklarından doğan gelirler, e) Diğer gelirler. Birinci fıkranın (a) bendinde belirtilen gelirler, diğer gelirlerden ayrı bir hesapta tutulur. Birlik gelirleri alındı belgesi veya fatura ile tahsil edilir. Telif gelirlerinin/ tazminatların tahsilinden elde edilen gelirler ile bu gelirlerin yatırımından doğan gelirler meslek birliğinin diğer gelirlerinden (aidat birlik payları vb.) ayrı hesapta tutulur Birliğin telif ve tazminat gelirleri kesintisi gelirin % 30’ dur. Ayrıca mevduattan ve yatırımdan doğan gelirin % 70 i meslek birliğinindir.

YETKİ BELGESİ
Madde:34
Meslek birliği; hak sahiplerince verilecek yetki belgesine konu hakları kendi adına kullanmaya, üçüncü kişilere kullandırmaya, kullanmaktan men etmeye, kullanımlar karşılığında ödenen ücreti tahsil etmeye, bu hakların takibi ve tahsili için her türlü cazai, idari ve icrai yollara başvurmaya ve takip etmeye yetkili ve yükümlüdür. Yetki belgesine konu her bir hakkın türü ve kapsamının meslek birliğinin koyacağı kriterlere uygun olarak belirlenmesi esastır.

UYUŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜMÜ
Madde:35
Birlik ile yayın kuruluşları arasında yapılan sözleşmelerde taraflar arasından sözleşmenin uygulanmasından doğabilecek uyuşmazlıkların tahkim yoluyla veya oluşturulacak uzlaştırma kurulu aracılığıyla çözümlenmesi öngörülebilir.

DAĞITIM
Madde:36
Birlikçe tahsil edilen telif geliri, birlik payı düşüldükten sonra, tazminat bedelleri ise tahsili giderleri ile birlik payı düşüldükten sonra tahsil edildiği mali yılın sonundan itibaren en geç dokuz ayı geçmemek kaydı ile mümkün olan en kısa sürede ödenir. Bu süreler, kullanım listelerinin tespit edilememesi veya hak sahiplerinin belirlenememesi gibi durumlarda meslek birliklerince uzatılabilir. Dağıtım yönergesi; dağıtım kriterleri ile dağıtılamayan gelirlere ilişkin kuralları içerir. Dağıtımlara ilişkin ödeme listesi yıllık olarak Bakanlığa bildirilir. Dağıtım yönergesi, işbu tüzüğün ekinde gösterilecek olup yapılacak dağıtımlarda esas olarak dikkate alınacaktır.

KURUL ÜYELERİNE VE GÖREVLİLERİNE YAPILACAK ÖDEMELER
Madde:37
Birlik zorunlu organlarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine ücret verilebilir. Zorunlu organ üyeleri dışındaki üyelere ücret ve huzur hakkı veya başka bir ad altında herhangi bir karşılık ödenemez. Kurullarda Maaşlı Çalışan Üyeler Huzur Hakkı Alamaz. Birlik hizmetleri için görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarları, genel kurul tarafından tespit olunur.

Dağıtılamayan gelirler
Madde:38
Gelirlerden; birlikçe temsil edilen hak sahiplerine ödenmesi gereken ancak ilgili hak sahiplerinin tespit edilememesi veya ulaşılamaması nedeniyle 40 ıncı maddede belirlenen tarihe kadar dağıtılamayan miktarlar, birlik tarafından ayrı bir hesapta tutulur. Birlik, meslek birliklerince temsil edilen hak sahiplerini tespit etmek ve ulaşmak için 40 ıncı maddede belirlenen sürenin bitiminden sonra en geç üç ay içerisinde, üyeleri ile temsilcilik sözleşmesi bulunan kuruluşlara ilgili bilgileri iletmek başta olmak üzere, gerekli tüm tedbirleri alır. Bu bilgiler arasında, mümkün olduğu ölçüde, eser veya bağlantılı hak konusunun adı, hak sahibinin adı, ilgili yayımcı veya yapımcı ile hak sahibinin tanımlanmasına yardımcı olabilecek diğer bilgiler yer alır. Alınan tedbirlerin sonuçsuz kalması halinde meslek birliği, üç aylık sürenin bitiminden en geç bir yıl sonra söz konusu bilgileri internet sitesinde yayımlar. Birlikçe hak sahiplerinin tespitine ve ulaşılmasına yönelik tüm tedbirlerin alınmasına rağmen gelirlerin tahsil edildiği mali yılın sonundan itibaren üç yıl içerisinde hak sahiplerine dağıtılamayan tutarlar ve bu tutarlardan elde edilen faiz ve diğer gelirler, hak sahiplerinin hakları saklı kalmak kaydı ile dağıtım yönergesi kapsamında kullanılır.

BEŞİNCİ BÖLÜM
ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER
Genel Kurul Kararıyla Sona Erme, Kendiliğinden Sona Erme ve Tasfiye
Madde:39
Yönetmeliğin “Genel kurul kararıyla sona erme” başlıklı 43’ncü, “Kendiliğinden sona erme” başlıklı 44’ncü ve “Tasfiye” başlıklı 45’inci madde hükümleri bu Birlik için de uygulanır. Tasfiyenin ne şekilde yapılacağına genel kurul tarafından karar verilir.

İcraların Bir Örneğinin Birliğe Verilmesi
Madde:40
Birliğe üye olan her icracı hak sahibi, icralarının yer aldığı icra listelerini, tespit edilmiş icraların bir suretini, birlik arşivi için, birlikçe istenen formda birliğe vermek zorundadırlar. Birlik oluşturacağı arşiv için kendi alanında faaliyet gösteren kamu tüzel kişileri ve özel hukuk tüzel kişileri ile işbirliği yapabilir.

YEDİNCİ BÖLÜM
SON HÜKÜMLER
Uluslararası Kuruluşlarla İlişkiler
Madde:41
Birlik, yurt dışındaki aynı amaçlı kamu kurum ve kuruluşlarıyla gerçek ve özel hukuk tüzelkişi ve kurumlarıyla iş birliği yapabilir. Bu iş birliği sonucunda yapılacak protokoller Bakanlığa bildirilir.

İlgili Mevzuat
Madde:42
İşbu Tüzük’te hüküm bulunmayan hallerde “Telif Hakları Alanında Meslek Birlikleri Yönetmeliği” hükümleri uygulanır. Yönetmelikte, meslek birlikleri ve federasyonların çalışmalarıyla ilgili hususlarda hüküm bulunmayan hallerde 4/11/2004 tarihli ve 5253 sayılı Dernekler Kanunu, 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ile 31/3/2005 tarihli ve 25772 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Dernekler Yönetmeliğinin ilgili hükümleri uygulanır.

İnternet Sitesi
Madde:43
Birlik kurumsal internet sitesinde; birlik tüzüğü ve yönergeleri, üyeliğe ilişkin hususlar, tip yetki belgesi, aidatlar, kesinti oranları, temsil sözleşmesi yapılan uluslararası kuruluşların listesi, şikayet başvuru süreçleri, tarifeler, indirim ve ödeme kolaylıkları, standart lisans sözleşmeleri, üye ve repertuvar bilgileri, genel kurul kararları, zorunlu organların üyeleri, iletişim bilgileri ve yıllık şeffaflık raporu yayımlanır ve güncel tutulur.

Yıllık şeffaflık raporu
Madde:44
Birlik tarafından takvim yılı esas alınarak, her yıl ağustos ayı sonuna kadar Yönetmeliğin eki EK-3’te yer alan “Meslek Birlikleri Tarafından Hazırlanacak Yıllık Şeffaflık Raporunda Yer Alması Gereken Bilgiler” de belirtilen konuları içeren şeffaflık raporu düzenlenir ve en az beş yıl boyunca internet sitesinde yayınlanır.

Zorunlu Organ Üyelerinin Yükümlülükleri
Madde:45
Birlik zorunlu organ üyelerinin yükümlülükleri aşağıda belirtilmiştir. 1) Birlik zorunlu organ üyeleri, görevlerini tedbirli bir yöneticinin özeniyle yerine getirmek ve birliğin menfaatlerini dürüstlük kurallarına uyarak gözetmek yükümlülüğü altındadır. 2) Birliklerin Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu üyeleri, aşağıdaki bilgileri yıllık olarak hazırlar ve genel kurula beyan eder: a) Meslek birliğinden hak sahibi olarak alınan tutar. b) Meslek birliğinden alınan diğer ödemeler ve bu gelirin nereden elde edildiği. c) Meslek birliğinden elde edilen herhangi bir menfaat. d) Kişisel çıkarlar ile meslek birliği çıkarları arasında veya meslek birliğine karşı yükümlülükler

Geçici Madde 1
Bu Tüzüğün kabul edildiği tarihte Birlik Üyesi olanlar Birlik profesyonel üyesi sayılır. 31,12,2022 tarihine kadar 10 icrasını tamamlayamayan birlik üyeleri kısmi üyeliğe geçer.

Yürürlük
Madde:46
Bu tüzük kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.