BÖLÜM I
AMAÇ, KAPSAM VE TANIMLAR
Amaç
Madde 1:
Bu Yönerge, TSMB -İCRACI SANATÇILAR VE MÜZİSYENLER MESLEK BİRLİĞİ 'ne kayıtlı üyelerin, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na ve başkaca yasalara, ilgili tüzük, yönetmelik ve yönergelere, fonogram yapımcılığı mesleğinin onuruna, saygınlığına, örflerine, teamüllerine ve adetlerine uygun bir davranış içinde bulunacakları inancı ile; TSMB -İCRACI SANATÇILAR VE MÜZİSYENLER MESLEK BİRLİĞİ üyelerinin, gerek TSMB- İCRACI SANATÇILAR VE MÜZİSYENLER MESLEK BİRLİĞİ ve çalışanları ile ve gerekse TSMB-İCRACI SANATÇILAR VE MÜZİSYENLER MESLEK BİRLİĞİ 'nin diğer üyeleri ile aralarındaki i İlişkilerin karşılıklı saygı, hoşgörü ve anlayış içinde sürdürülmesi amacına yönelik olarak; 1.1)Olası aykırı tutum ve davranışların yaptırımlarını düzenlemek ve böylece TSMB nin itibarının ve hizmetlerinin aksamaksızın en iyi biçimde yürütülmesi ve aykırı davranışlarda bulunan TSMB - İcracı sanatçılar ve müzisyenler Meslek Birliği üyelerine karşı çeşitli yaptırımların uygulanmasını sağlamayı; 1.2) Uygulanacak yaptırımların içerik ve niteliklerini belirlemeyi; 1.3) Yaptırımları uygulayacak TSMB Bağlantılı Hak Sahibi İCRACI SANATÇILAR VE MÜZİSYENLER MESLEK BİRLİĞİ Haysiyet Kurulu'nun uygulayacağı ilke ve kuralları saptamayı; 1.4)TSMB-İCRACI SANATÇILAR VE MÜZİSYENLER MESLEK BİRLİĞİ Haysiyet Kurulu'nun görev ve yetkileri ile çalışma esaslarının belirlemeyi; amaçlamaktadır.

Kapsam:
Madde: 2.
Bu Yönergehükümleri, TSMB nin kurallarına aykırı davranışlar gösteren, kayıtlı; profesyone ve kısmi üyelerine, uygulanacak yaptırımları ve bu yaptırımları uygulamak yetkisine sahip olan TSMB -İCRACI SANATÇILAR VE MÜZİSYENLER MESLEK BİRLİĞİ Haysiyet Kurulu'nun görev ve yetkileri ile çalışma esaslarını kapsamaktadır.

Tanımlar
Madde:3.
Bu Yönergede söz edilen deyimlerden: 3.1) TSMB: TSMB-İCRACI SANATÇILAR VE MÜZİSYENLER MESLEK BİRLİĞİ i'ni; 3.2)TSMB ÜYESİ: TSMB'nin profesyonel üyesi, ya da kısmi üyesi gerçek ve tüzel kişileri; 3.3)BAKANLIK: Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı; 3.4)MESLEK BİRLİKLERİ TÜZÜĞÜ: 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 4630 sayılı Kanunla değişik 42’nci maddesi ve 07/04/2022 tarihli ve 31802 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5403 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe giren “Telif Hakları Alanında Meslek Birlikleri Yönetmeliği” hükümlerine göre 3.5)TSMB TÜZÜĞÜ: TSMB Bağlantılı Hak Sahibi İCRACI SANATÇILAR VE MÜZİSYENLER MESLEK BİRLİĞİ Tüzüğü 'nü; ifade etmektedir.

Dayanak:
Madde: 4.
Bu Yönerge, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 4630 sayılı Kanunla değişik 42’nci maddesi ve 07/04/2022 tarihli ve 31802 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5403 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe giren “Telif Hakları Alanında Meslek Birlikleri Yönetmeliği” hükümlerine göre hazırlanmıştır.

BÖLÜM II
HAYSİYET KURULU'NUN ÇALIŞMA ESASLARI
Haysiyet Kurulu'nun Oluşmasına İlişkin Esaslar
Madde:5.
5.1)Haysiyet Kurulu, TSMB Gene! Kurulu'nca, TSMB'in profesyonel üyesi olan gerçek kişiler arasından, iki yıl için, gizli oy ile seçilen en az üç üyeden oluşur. 5.2)Ayrıca, gene TSMB Genel Kurulu'nca, TSMB'in profesyonel üyesi olan gerçek kişiler, arasından profesyonel üye sayısınca yedek üye seçilir. 5.3)Haysiyet Kurulu, TSMB tüğünün 26. Maddesine Göre seçime Girer ve Birlik Başkanının Çağrısı İle veya En geç 90 Günde Bir Toplanır. . 5.4)Haysiyet Kurulu profesyonel üyelerinden birisinin; a)Herhangi bir nedenle kendi isteği ile görevinden ayrılması; b)Haysiyet Kurulu üyeliği, ya da TSMB üyeliği sıfatının düşmesi; c)Herhangi bir nedenle görev yapamaz duruma gelmesi durumunda veya görevini kötüye kullanması halinde birlik başkanının açacağı dava ile ; bu durumun ortaya çıkmasını izleyen en geç 7 (yedi) gün içinde; 5.04.1)Yedek üyelerden diğerlerine göre Sıralamada İlk gelen Üye Profesyonel üye olarak göreve başlar.

Disiplin Cezası Almanın, Haysiyet Kurulu Üyeliği’ne Seçilmeye Engel Olduğu:
Madde: 6.
Disiplin cezası almış olan TSMB üyeleri Haysiyet Kurulu'na seçilemezler.

Haysiyet Kurulu Üyeliği'nin Düşmesi:
Madde: 7.
Özürsüz olarak, kendisine toplantı tarihinden (toplantı tarihi hariç) en az üç gün önce yazılı olarak bildirilmiş toplantılara 3 (üç) kez üst üste katılmayan ayrıca usulsüz kararlar alınmasına sebep olan Haysiyet Kurulu Üyesi'nin üyeliği, başkaca bir işleme gerek kalmadan kendiliğinden düşer.

Haysiyet Kurulu'nun Görevleri:
Madde: 8.
8.1)TSMB Yönetim Kurulu'nun talebi üzerine veya birlik başkanının talebi üzerine gerekli durumlarda Disiplin ve Haysiyet Kurulu Yönergesi hükümlerini uygulamak. 8.2)Meslek Birlikleri Tüzüğü ve/veya TSMB Tüzüğü'nde öngörülen hallerde üyelikten çıkarma cezası ile TSMB Disiplin ve Haysiyet Kurulu Yönergesi'nde öngörülen cezaları vermek. 8.3)Gerekli gördüğü durumlarda, TSMB Disiplin ve Haysiyet Kurulu Yönergesi'nde yapılması gereken değişiklikler ya da bu yönergenin yeniden düzenlenmesi ile ilgili öneri, görüş ve düzenlemeleri hazırlar.

Haysiyet Kurulu'nun Toplantıya Çağırılması:
Madde:9.
9.1)Haysiyet Kurulu gerekli durumlarda, TSMB Yönetim Kurulu'nun isteği ya da Başkan'ın yokluğu ya da engelinin bulunması durumlarında, Başkan Yardımcısı'nın gerek görerek yapacağı çağrı üzerine toplanır. 9.2) TSMB Yönetim Kurulu'nun, Haysiyet Kurulu'nun toplantı yapmasını istemesi durumunda, Haysiyet Kurulu, Başkan ve Başkanı’nın yokluğu ya da engelinin bulunması durumlarında, Başkan Yardımcısı, isteğin kendilerine ulaşmasını izleyen en geç 7 (yedi) gün içinde toplantıya çağırılır.

Haysiyet Kurulu Toplantı Yeter Sayısı:
Madde:10.
10.1)Haysiyet Kurulu, kural olarak 3 (üç) üyesinin de katılımı ile toplanır. 10.2)Herhangi bir nedenle, toplantıya Haysiyet Kurulu'nun 3 (üç) üyesi birden katılmadığı taktirde, toplantı aynı gündem ile 1 (bir) hafta sonraya ertelenir ve Haysiyet Kurulu bu toplantıyı en az 2 (iki) üyesinin katılımı ile yapabilir.

Haysiyet Kurulu Karar Yeter Sayısı:
Madde:11.
Haysiyet Kurulu'nun kararları, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır.

Haysiyet Kurulu'nun Karar Verme Süresi:
Madde:12.
Haysiyet Kurulu, konuların TSMB Yönetim Kurulu tarafından kendisine yanıltılmasını izleyen en geç 1 (bir) ay içinde karar vermekle yükümlüdür.

Haysiyet Kurulu'nun Bilgi ve Görüş İstemesi:
Madde:13.
Haysiyet Kurulu gerekli gördüğü durumlarda, incelediği konunun özelliklerini de göz önüne alarak; TSMB Yönetim Kurulu'ndan, TSMB Denetleme Kurulu'ndan, TSMB Teknik Bilim Kurulu'ndan, TSMB Genel Sekreterliği'nden, TSMB Hukuk Danışmanı’ndan sözle ya da yazılı bilgiler, görüşler ve/veya belgeler talep edebilir.

BÖLÜM III
DİSİPLİN YAPTIRIMLARININ TÜRLERi VE YAPTIRIM UYGULANACAK EYLEMLER
Yaptırım Uygulanacak Eylemler ve Uygulanacak Yaptırımlar:
Madde:14.
14.1) Bu Yönerge uyarınca, TSMB üyelerinin kasıtlı ya da kusurlu eylemlerine uygulanacak yaptırımlar şunlardır: 14.1.1) Uyarı 14.1.2) Kınama 14.1.3) Mali Hak Kesintisi 14.1.4) Üyelikten çıkarma. 14.2) Bu Yönerge uyarınca, TSMB üyelerinin kasıtlı ya da kusurlu eylemlerine uygulanacak yaptırımların tanımları ve uygulanacakları eylem türleri, Yönerge'nin aşağıdaki 15'inci, l6'ıncı, 17'inci ve 18'inci maddelerinde belirtilmiştir.

Uyarı
Madde:15.
15.1) Uyarı: TSMB Üyeleri'ne ve gerekse TSMB Genel Sekreterlik çalışanları ile ilişkilerinde TSMB Üyesi sıfatıyla kendilerinden beklenen tutum ve davranışlarında daha dikkatli ve özenli olmalarının gerekli görülmesi halinde, bu hususun Haysiyet Kurulu kararı üzerine yazılı olarak bildirilmesidir. 15.2) Uyarı yaptırımının uygulanmasını gerektiren eylemler ve durumlar şunlardır: 15.2.1) Geçerli bir özrü olmaksızın TSMB tarafından yapılan duyurulara cevap vermemek, istenilen bilgileri zamanında iletmemek, yapılan çağrılara riayet etmemek; 15.2.2) İletişim bilgilerinde olabilecek değişiklikleri talep edilen süre içinde TSMB'ne göndermemek; 15.2.3) TSMB'den kendileri hakkında ayrıcalıklı bir uygulama beklemek ve bu beklentisini üçüncü kişiler önünde açığa çıkarmak; 15.2.4) Üyelik ödentisinin ödenmesini nedensiz olarak 1 (bir) aydan daha fazla geciktirmek; 15.2.5) Genel Sekreterlik'te yürütülmekte olan iş ve işlemlerle ilgili olarak Yönetim Kurulu Üyeleri veya diğer üyelerin yardım veya aracılığından yararlanma girişimlerinde bulunmak; 15.2.6) TSMB çalışanlarının hizmetlerini engellemek, engellemeye çalışmak ve TSMB çalışanlarını zamanını gereksiz yere işgal etmek. 15.2.7) İcra bildirimleri, ikametgâh, iletişim bilgileri vb. TSMB’ne verilmesi gereken bilgileri uyarılmasına, düzeltilmesinin talep edi lmesine rağmen hatalı vermek, teslimden kaçınmak, geciktirmek,

Kınama:
Madde: 16.
16.1) Kınama: TSMB Üyeleri'ne; 16.1.1) Gerek fonogramlarının, gerekse icra ürünü olan veya şair seslere ilişkin tespitlerinin herhangi bir biçimde pazarlanması ve tartışılması faaliyetlerinde; 16.1.2) Gerek diğer TSMB üyeleri ve gerekse TSMB Genel Sekreterlik çalışanları ya da TSMB'e danışmanlık hizmeti veren kişi ve kurulumlar ile ilişkilerinde; TSMB Üyesi olarak, diğer TSMB Üyeleri'ne ya da TSMB'in amaç ve hizmetlerine zarar verdiği düşünülen tutum ve davranışlarında kusurlu bulunduğu hususunun yazı ile bildirilmesidir. 16.2) Kınama yaptırımının uygulanmasını gerektiren eylemler ve durumlar şunlardır: 16.2.1) Kendisine daha önce verilen 2 uyarı cezasına rağmen, uyarı konusu eylem, davranış ve/veya durumu sürdürmek; 16.2.2) TSMB merkezi çalışma mahallinde huzur, sükûn ve çalışma düzenini engelleyici tutum ve davranışlar içinde olmak; 16.2.3) TSMB çalışma mahallerinde genel ahlak ve edep dışı davranışlarda bulunmak; 16.2.4) TSMB'ne sunduğu bildirimlerde yanıltıcı bilgilere yer vermek, yanıltıcı beyanlarda bulunmak; 16.2.5) Yapılan uyarıya rağmen, TSMB duyurularına aykırı hareket etmek.

Mali Hak Kesintisi:
Madde: 17.
17.1) Mali Hak Kesintisi: Bir takvim yılı içerisinde hakkında tayin edilen kınama cezasına rağmen benzer fiil veya halleri sürdürmekte ısrarlı olan TSMB Üyesi'ne, o yıl adlarına tahakkuk eden toplam mali hak bedellerinden %30 (yüzde/otuz) oranındaki meblağın kesilmiş olduğunun yazılı olarak bildirilmesidir. 17.2) Mali hak kesinti yaptırımının uygulanmasını gerektiren eylemler ve durumlar şunlardır: 17.2.1) Kendisine daha önce verilen 2 kınama cezasına rağmen, kınama konusu eylem, davranış ve/veya durumu sürdürmek; 17.2.2) TSMB çalışanları, danışmanları yada diğer üyeleri hakkında yüze karşı veya gıyapta tahkir edici sözler söylemek; 17.3) Bu madde kapsamında kesinleşmiş olan Haysiyet Kurulu Kararı ile üyenin mali hakkından kesilen meblağ, hak ediş dağıtımına aktarılır.

Üyelikten Çıkarma:
Madde: 18.
18.1) Üyelikten Çıkarma: Meslek Birlikleri Tüzüğü'nün 19’'uncu maddesi ile TSMB Tüzüğü'nün 17'inci ve 19ncu maddesinde öngörülen üyelikten çıkarma cezası, aşağıda sayılan eylemlerin ve hallerin gerçekleşmesi üzerine, Meslek Birlikleri Tüzüğü'nün 35'inci ve TSMB Tüzüğü'nün 33 'inci maddesi gereğince Haysiyet Kurulu'nca kararlaştırılarak, ilgili üyenin adının TSMB kayıt defterinden silinmiş ve TSMB Üyeliği 'nin sona erdirilmiş olduğu husus unun yazılı olarak üyeye bildirilmesidir. 18.2) Üyelikten Çıkarma yaptırımının uygulanmasını gerektiren eylemler ve durumlar şunlardır: 18.2.1) Kendisine daha önce verilen 2 mali hak kesintisi cezasına rağmen, mali hak kesintisi konusu eylem, davranış ve/veya durumu sürdürmek; 18.2.2) Kasıtlı eylem, tutum ve davranışları ile TSMB'in çalışmalarına ve amaçlarının gerçekleşmesine engel olmak, engel olmaya çalışmak, 18.2.3) Gazete, dergi; basın, tv; medya, internet vb mecralarda TSMB ve/veya TSMB faaliyetleri, TSMB işlem ve uygulamaları, TSMB kararları hakkında gerçek dışı, iftira, hakaret, sövme vb hukuka aykırı beyanlarda bulunmak, 18.2.4) Yazılı uyarıya karşın, bir yıl süre ile üyelik ödentisini ödememek veya üyelik ödentisinin kesilmesine itiraz etmek, 18.2.5) profesyonel üyeler yönünden, özür bildirmeksizin arka arkaya 3 (üç) Genel Kurul Toplantısı'na katılmamak. Üyelikten çıkarılmaya dair karar, bizzat üyeye veya noter aracılığı ile birliğe bildirdiği adresine yedi gün içinde bildirilir. Bu tebliğin adresten ayrılma veya imtina sebebi ile alınmaması üyeye herhangi bir hak doğurmaz. Çıkarma kararına karşı üye, yargı yoluna başvurabilir. Çıkarma kararına karşı Yargıya başvurulması veya başvurulacağının bildirilmesi, çıkarma kararını durdurmaz, çıkarma kararı ile üyelik düşer.

BÖLÜM IV
YAPTIRIMLARIN UYGULAMA ESASLARI
Yaptırım Gerektiren Konuların İncelenmesi:
Madde: 19.
Disiplin yaptırımı uygulaması gerektiren bir durumun oluşumu üzerine; 19.1)Ön hazırlığa gerek varsa, Genel Sekreterlik, gerekli ön hazırlıkları yaparak, kanıtları toplar ve konuyu Yönetim Kurulu'nun bilgisine sunabilir. 19.2)Ön hazırlığa gerek olmaksızın, haricen edindiği bilgi üzerine Yönetim Kurulu, konunun önemini dikkate alarak, gerekirse bir inceleme ya da soruşturma kurul u oluşturarak, kanıtların toplanmasını isteyebilir. 19.3)Yönetim Kurulu, Genel Sekreterliğin ön hazırlık yapmasına, ya da bir inceleme ya da soruşturma komisyonu kurmadan, kanıtları toplayarak, konuyu doğrudan kendisi de inceleyebilir.

Yaptırım Gerektiren Konuların Haysiyet Kurulu'na İntikali:
Madde: 20.
Yönergenin yukarıdaki 19'uncu maddesi uyarınca düzenlenen inceleme ve soruşturma dosyası ile kanıtlar, geciktirilmeksizin Haysiyet Kurulu'na sunulur.

Haysiyet Kurulu'nun, İlgili Üyeye Tebligat Yapması:
Madde: 21.
Haysiyet Kurulu, kendisine intikal ettirilen dosya ile ilgili üyeye ya da üyelere, hakkındaki suçlamayı bildiren bir tebligat yapar.

Üyenin Savunma Hakkı:
Madde: 22. 22.1)
Haysiyet Kurulu, kendisine intikal ettirilen dosyaya ilişkin ko nu ile ilgili üye ya da üyelerden, Yönerge'nin 21 'inci maddesi uyarınca kendilerine tebligat yapılmasını izleyen en az 7(yedi), en çok 15 (onbeş ) gün içinde yazılı savunmalarını yapmalarını ister. 22.2)Üye savunmasını, bizzat Haysiyet Kurulu toplantısına katılarak da yapabilir. Üyenin bu hakkını kullanacağını belirtmesi durumunda, konuya ilişkin Haysiyet Kurulu toplantısının yeri, günü ve saati, yazılı olarak ilgili üyeye bildirilir. 22.3)Üyelerin, kendilerine verilen sure içinde savunma haklarını kullanmamaları, ya da savunma haklarını kullanmayacaklarını bildirmeleri durumları dışında, savunma alınmaksızın karar verilemez.

Üyenin Dosyayı İnceleme, Belge Sunma ve Tanık Dinletme Hakları:
Madde: 23.
Hakkında ''üyelikten çıkarılma" cezası istenen üye; soruşturma belgelerini inceleme ya da vekili aracılığı ile inceletme, belge sunma ve tanık dinletme haklarına sahiptir.

Haysiyet Kurulu Üyelerinin Çekimser Oy Kullanamayacakları:
Madde: 24.
Haysiyet Kurulu Üyeleri, Disiplin Yaptırımı uygulamalarına ilişkin kararları verirlerken, çekimser oy kullanamazlar.

Haysiyet Kurulu Kararları Hakkında Yapılacak İşlemler:
Madde: 25.
25.1)Haysiyet kurulu kararları hem bilgi verilmesi amacıyla, hem de yaptırım içeren kararların gereğinin yapılması amacıyla, Yönetim Kuru lu Başkanlığı'na gönderilir. 25.2)Kararlar, noter aracılığı ile ilgili üyeye tebliğ edilir.

Kararlara İtiraz:
Madde: 26.
26.1)Haysiyet Kurulu tarafından verilen kararlara, Yönetim Kurulu ve ilgili üye ya da üyeler tarafından, kararın düzeltilmesi amacıyla, kararın tebliğini izleyen en geç 7 (yedi) gün içinde, gerekçeler de belirtilmek suretiyle, yeniden Haysiyet Kurulu'na başvurulabilir. 26.2)Haysiyet Kurulu, kararın düzeltilmesi başvurusunun kendisine ulaşmasını izleyen en geç 2 (iki) hafta içinde bu konudaki kararını verir ve gerek Yönetim Kurulu'na, gerekse noter kanalı ile ilgili üyeye bu kararın bir suretini gönderir. 26.3)Haysiyet Kurulu kararlarına karşı hukuk yollarına başvurabilir. Çıkarma kararına karşı Yargıya başvurulması veya başvurulacağının bildirilmesi, çıkarma kararını durdurmaz, çıkarma kararı ile üyelik düşer.

Yönergede Hüküm Bulunmayan Hususlarda Uygulama:
Madde: 27
Bu Yönergede hüküm bulunmayan durumlarda, disiplin yaptırımı uygulamalarında, kıyas yolu ile, yasal düzenlemelerde yer alan hükümler uygulanır.

Zaman Aşımı
Madde: 28.
Yaptırım uygulaması gerektiren konularda; 28.1)Uyarı, kınama ve mali hak kesintisi cezalarını gerektiren eylemlerde, yaptırım gerektiren eylemi izleyen 2 (iki) ay içinde; 28.2)Üyelikten çıkarma cezasını gerektiren eylemlerde, yaptırım gerektiren eylemi izleyen 6 (altı) ay içinde; disiplin kovuşturmasına başlanmadığı taktirde, söz konusu eyleme zamanaşımı nedeniyle yaptırım uygulanmaz.

BÖLÜM V
DİĞER HUSUSLAR: BİLGİ VERİLMESİ, GİZLİLİK VE ÖZLÜK HAKLARI
Bilgi Verilmesi:
Madde: 29.
Genel Sekreterlik ve varsa şubeler, Haysiyet Kurulu'nun istediği bilgileri vermek zorundadırlar.

Gizlilik:
Madde: 30.
Haysiyet Kurulu Başkan ve Üyeleri, inceledikleri soruşturmalar hakkında üçüncü kişilere açıklamada bulunamazlar.

Haysiyet Kurulu'nun Özlük Hakları:
Madde: 31.
Haysiyet Kurulu Üyelerine, TSMB Genel Kurulu'nca belirlenen esaslara göre huzur hakkı ve yolluk ödenir.

BÖLÜM VI
YÜRÜRLÜK VE YÜRÜTME
Yürürlük:
Madde: 32.
Bu Yönerge, TSMB Genel Kurulu tarafından onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme:
Madde: 33.
Bu Yönerge hükümlerini TSMB adına, Haysiyet Kurulu Başkan, Başkanı’nın yokluğu ya da engelinin bulunması durumlarında, Başkan Yardımcısı yürütür.